Turnov, bijgenaamd ‘het hart van het Tsjechisch paradijs’, is een gezellig stadje die al bestond in de late middeleeuwen. Het heeft een fraai dorpsplein met aangrenzende winkelstraatjes. U zult in Turnov regelmatig landgenoten tegenkomen. Er zijn nl. interessante musea in Turnov. Turnov wordt ook wel de stad van de edelstenen (Boheemse granaten) genoemd. In 1884 is er een professionele juweliersschool opgericht. De enige in Europa. Via een stadswandeling vind u hierover meer informatie.                                                                                                

Turnov heeft ook een een synagoge, gebouwd begin 18e eeuw. Dit is de enig overgebleven synagoge die ná de nazibezetting in Noord- Bohemen is overgebleven. Tegenwoordig worden er culturele en sociale evenementen gehouden.  Synagoge

Tevens heeft Turnov een keur aan diverse restaurants. 

Turnov wordt omzoomd door “Česky Ráj”, door de bevolking ‘Tsjechisch paradijs’ genoemd. Het strekt zich uit vanaf de rand van het Reuzengebergte in het Noorden tot de streek van Centraal Bohemen. Het gebied kenmerkt zich door indrukwekkende steile rotsformaties met in de diepte de avontuurlijke en geheimzinnige wandel- en fietspaden. Liefhebbers van wandklimmen kunnen zich hier uitleven. Kilometers wandelpad voeren u van het ene schitterende uitzicht naar het andere. Česky Ráj is het oudste natuurreservaat van Tsjechië en in 2005 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dit gebied rond Turnov staat tjokvol met romantische burchten en ruïnes die doen denken aan vervlogen tijden. De vroegere Boheemse kasteelheren wisten waar ze hun domicilie kozen. Op weinig andere plaatsen in Tsjechië vindt u zoveel historie bij elkaar dan in dit gebied. In de zomerperiode zijn er bij deze burchten en ruïnes activiteiten voor kinderen, zoals ridderspelen.

Vanuit Villa Jizera is het heel goed mogelijk verschillende steden te bezoeken. Praag ligt op 80 km. en is goed bereikbaar via de snelweg. Goed om te weten dat alle synagoges op zaterdag gesloten zijn i.v.m. sabbat.

Maar ook steden als Mladá Boleslav (met het Šcoda museum) Jičin, Kutná Hora (met de bottenkerk) en Liberec zijn de moeite waard.

In de woning is een informatiemap en een standaard met folders aanwezig. Hier kunt u inspiratie opdoen voor een heerlijke en uitdagende vakantie.

Klik op het fotoalbum voor een impressie van de rotsformaties, kastelen en steden.