Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. Nederlanders kunnen daarom volstaan met een identiteitskaart. Een paspoort is niet langer noodzakelijk. Vanaf 26 juni 2012 moet elk kind een eigen identiteitskaart (of paspoort) hebben. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet meer in alle gevallen geldig. Kijk voor de juiste informatie even op www.paspoortinformatie.nl.

Het Nederlands rijbewijs is geldig in Tsjechië, een IRB (Internationaal Rijbewijs) is niet nodig.

Let er verder op dat uw verzekeringspapieren (groene kaart) van de auto in orde zijn.

In Duitsland en Tsjechië zijn in de winterperiode winterbanden verplicht.

U heeft in Tsjechië een tolvignet nodig voor diverse snelwegen. Deze is in meerdere varianten te koop bij de meeste benzinestations. Afhankelijk van de duur van uw verblijf varieert dit vanaf ong. € 13,- voor 10 dagen.

In Tsjechië is het verplicht om de lichten van de auto 24/7 aan te hebben.

Het is verboden om met alcohol op achter het stuur te zitten en het is verplicht om te stoppen bij zebrapaden zodra het maar lijkt dat er iemand over wil steken.

's Avonds is het verplicht als wandelaar enkele reflectoren te dragen.

Tevens is het verplicht om bij hevige sneeuwval het dak van uw auto sneeuwvrij te maken. Het is in de winter aan te raden sneeuwkettingen mee te nemen.

Mocht u willen vissen tijdens uw verblijf in Tsjechië, dan dient u in het bezit te zijn van een visvergunning. Deze kost u enkele euro's en is verkrijgbaar bij het plaatselijke VVV-kantoor. In de rivieren wordt doorgaans gevist op forel. In de meren kunt u terecht voor de voorn, de karper en de brasem.

Bij eventuele overlast door weersomstandigheden (b.v. wateroverlast, storm, hagelstenen of hevige sneeuwval) kan de verhuurder niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele (gevolg)schade.

Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij u een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. 

Nederlandse ambassade

  • Gotthardská 6/27
    16000 Praag 6
    Bubenec
    Tel. +420 2 33 01 52 00
    Open: di en do van 9-12 uur (of op afspraak).

   vlag tsjechie      tol wegenvignet tsjechie 10 dagen 2020    vignette cz m 2020