U kunt in Tsjechië lekker, gezellig en goedkoop eten. U kunt daarvoor terecht in chique restaurants, maar ook in eenvoudige cafeetjes worden heerlijke en uitgebreide maaltijden geserveerd. Voor een biertje (halve liter) betaalt u ongeveer 30 Kc.(ca. € 1.20). Een glas wijn kost ongeveer 35 Kc. (€ 1,50) Voor de prijs van een lekkere maaltijd wilt u niet zelf gaan koken. Voor 150 a 200 Kc. (ca. € 8,-) geniet u al van een smakelijk menu. De menukaart is vaak in het Duits en Engels opgesteld. Er is een lijst met restaurants waar u lekker kunt eten in de informatiemap in het huis aanwezig.

De Tsjechische keuken kent een grote verscheidenheid aan vlees en vis, wild en gevogelte. Meestal besteld u apart vlees, patat, gekookte of gebakken aardappelen, rijst en/of saus. Er zijn ook diverse salades te verkrijgen. Het is de gewoonte in Tsjechië om lege borden meteen af te ruimen, ook als je tafelgenoten de maaltijd nog niet hebben beëindigd. Een Tsjech vindt het onbeleefd om lege borden te laten staan. Een fooi van ca. 10% is gebruikelijk. 

Wereldberoemd is het Tsjechische bier, waarvan het Pilsener Urquell (waar het woord 'pils' vandaan komt) en Budweiser (afkomstig uit Ceske Budejovice) het meest bekendDSCN0695zijn. Lokaal bier rond Turnov zijn Svijani en Rohozec.  De privé bouwerij Svijani (Soukromi pivovar Svijani) vind u circa 10 kilometer buiten Turnov aan de snelweg naar Praag. Er is een winkel met allerlei Svijani bieren en atriibuten. Tevens is er een restaurant. Pivovar Rohozec ligt iets buiten Turnov, in de buurt van het industrieterrein en heeft ook een restaurant. Tevens kunt u Kasteel Rohozec bezoeken, er worden diverse rondleidingen gegeven met Nederlandse handleiding.

Bij beide brouwerijen kunt u ook een rondleiding krijgen. U moet echter wel een week van te voren boeken. Kijk voor meer info op de beide websites van de brouwerijen.

De Tsjechische wijnen zijn van uitstekende kwaliteit.      Na de val van het communisme in 1989 is de wijnproductie weer opgebloeid  in Tsjechië. Moravië levert verreweg de meeste wijnen. De regio is verdeeld in vier wijngebieden. Moravië produceert veel witte wijnen, maar ook rode en rosé.

etenendrinken