Een stukje geschiedenis.

Tsjechië ligt in Centraal- Europa en is één van de jongste landen binnen Europa met een inwonersaantal van +/- 11 miljoen. De Tsjechische republiek is ontstaan op 1 januari 1993 na de opsplitsing van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Ondertussen heeft het land een flinke groei doorstaan op zowel economisch als cultureel gebied, waardoor veel in pracht en praal in ere is hersteld. De huidige landsgrenzen zijn vrij recent, want vroeger behoorde Tsjechië tot Oostenrijk- Hongarije. Daarvoor bestond Tsjechië uit Bohemen, Moravië en een deel van Silezië. Bohemen is één van de belangrijkste gebieden geweest binnen het Heilige Romaanse Rijk. Veel Duitsers hebben gewoond in wat nu Tsjechië is. Echter na de tweede wereldoorlog zijn veel Duitsers verdreven of gedeporteerd uit Tsjechoslowakije. Na de oorlog kenmerkt het land zich vooral onder het communisme van Rusland. In 1989 vond de Fluwelen Revolutie plaats na de val, op 9 november, van de Berlijnse muur. Na 3 jaar democratie heeft Tsjechoslowakije (op 1 januari 1993) zich opgesplitst in Tsjechië en Slowakije.  Tsjechië heeft daarna een flinke groei doorgemaakt. Privatisering, markteconomie en herstructureringen werden doorgevoerd om een plek te vinden in Europa. Misschien is de manier waarop te bediscussiëren, omdat het benodigde geld hiervoor uit dubieuze bronnen zou komen. Toch is binnen twintig jaar een enorme vooruitgang geboekt met mooie resultaten. Op 1 mei 2004 is Tsjechië toegetreden tot de Europese Unie, mede door de lage werkeloosheid, de economische groei en het BNP (bruto/netto product) Ook aan het uiterlijk van Tsjechië wordt hard gewerkt en historische steden, gebouwen en dorpen zijn opgeknapt. Enkele dorpen, binnensteden en bezienswaardigheden zijn tussen 1992 en 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Český Ráj (Tsjechisch Paradijs) staat sinds 2005 op de lijst van het Europees  netwerk van geologische parken (Unesco)

Meer informatie over de geschiendenis van Tsjechië kunt u vinden op Wikipedia.

Er zijn verschillende redenen welke Tsjechië een aantrekkelijk vakantieland maken. Naast de prachtige natuur en cultuur is er ook de hartelijke bevolking. Bovendien is Tsjechië nog zeer aantrekkelijk wat betreft het kostenplaatje. Toegang tot musea, evenementen of een maaltijd in een restaurant is zeer goed betaalbaar.

Tsjechië is hierbij een vakantieland geschikt voor elke leeftijdsgroep.  Actieve of relaxte vakanties; het is allemaal mogelijk.

Over Český Ráj (Tsjechisch Paradijs)

Villa Jizera ligt  in Turnov. Villa Jizera ligt aan de rivier de Jizera, in het gebied Česky Ráj, vertaald Tsjechisch Paradijs. Deze rivier ontspringt in Polen en beslaat een groot gedeelte de grens tussen Polen en Tsjechië. Uiteindelijk komt hij uit in de Labe (of te wel Elbe) De villa biedt een omgeving van indrukwekkende en afwisselende natuur, schilderachtige landschappen, een eeuwenoude historie en uitstekende wintersportgebieden. Of u nu op zoek bent naar avontuur of rust, u vindt het in en rondom Villa Jizera. De combinatie met het nog steeds voordelige prijsniveau maakt dit land buitengewoon aantrekkelijk voor uw zomer- of wintervakantie.

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat, dat wil zeggen warmere zomers en strengere winters. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal zo tussen de 22 en 26 graden C.

Česky Ráj heeft een keur aan wandel- en fietspaden en deze kunt u starten vanuit de woning. Er kan worden gezwommen en gekanood in de rivier Jizera. Meren bieden uitgebreide water- en zwemmogelijkheden. Rotsgebieden in de omgeving bieden de mogelijkheid tot bergbeklimmen (kletteren) paragliding, deltavliegen en ballontochten.

Ook de cultureel ingestelde vakantieganger kan zijn hart ophalen in Tsjechië. Menigeen raakt onder de indruk van de vele kasteeltjes, kloosters, burchten of ruïnes die verspreid liggen in Česky Ráj. Veel ervan herbergen antieke collecties en oudheden en zijn voor het publiek toegankelijk of ingericht als museum. Het is handig om te weten dat veel musea op maandag en synagoges op zaterdag (i.v.m. sabbat) gesloten zijn.

Verlaten we Turnov, dan komen we in een bosrijk glooiend schilderachtig landschap met leuke dorpjes. In bijna elke dorp is wel een kasteel, burcht of ruïne te vinden die uw bezoek waard is.

De hoofdstad Praag is niet alleen bekend om zijn architectuur. Het is ook het mekka van theaters en concerten, musea en tentoonstellingen. Karakteristiek voor Praag zijn de vele fraaie en historische bruggen over de Moldau die 's avond een sprookjesachtige sfeer oproepen. Villa Jizera is een prima uitvalsbasis om een dag naar deze hoofdstad af te reizen. Praag ligt nl. maar op 80 kilometer van de villa. 

Eten en drinken is in Tsjechië een belevenis. Rond Turnov kunt u, in vele restaurants, genieten van een heerlijke maaltijd voor nog altijd een schappelijke prijs. De menukaarten zijn meestal verkrijgbaar in het Engels en Duits. In een Hostinec kunt u  iets drinken met soms een klein maaltijd.

Klik hier voor meer foto's